Než se objeví šálek chutného espressa

 

Než se na vašem stole objeví šálek aromatického a chutného espressa, musí káva projít dlouhým procesem pěstování a zpracování. Pojďme si o tom promluvit.

Kávovník neboli Coffee (lat. Coffea) je rod stálezelených rostlin z čeledi Rubiaceae. Většina druhů jsou malé stromy do výšky 4 metrů.

Existuje více než 90 druhů kávovníků. Ne všechny jsou schopny vyrobit právě ta zrna, ze kterých se slavný kávový nápoj připravuje. V tomto smyslu jsou zajímavé pouze dva druhy: Arabica a Robusta. Fazole arabiky jsou větší a strom samotný je vyšší. Dvě další odrůdy kávovníku jsou Coffea Liberica, objevená v Libérii v roce 1843, a Coffea Dewevrei, z nichž Excelsa je nejznámějším poddruhem. Tyto dvě odrůdy mají vlastnosti Robusta a vcelku přijatelnou, i když nepříliš příjemnou chuť.

Zralé kávové plody jsou červené bobule, které svým vzhledem trochu připomínají třešeň. A pod dužinou jsou fazole (z vědeckého hlediska nesprávný název), jejichž barva je před zpracováním buď žlutošedá nebo modrozelená. Kávový plod obvykle obsahuje dvě zrna. V běžné řeči se těmto zrnům říká kávová zrna.

Měli byste pochopit rozdíl mezi pojmy „druh kávy“ a „odrůda kávy.“ Je nesprávné nazývat odrůdou Arabica, Robusta, Liberica nebo Excelsa – to jsou druhy. Každý druh má mnoho odrůd.

Šlechtitelé se po desetiletí snaží vyvinout nové druhy kávy, které by měly vysoké výnosy, vysokou odolnost vůči chorobám a produkovaly vysoce kvalitní kávu. Jejich pokusy však byly marné – většina hybridů, přestože produkovala velký výnos a měla vysokou odolnost, produkovala kávu mnohem horší kvality než odrůdy kávovníků využívané ke šlechtění.