Indická monzunová káva – známou svou kvalitou a přísnými standardy

 

Káva v Indii začala, když indický světec Baba Budan propašoval kávová semínka z Jemenu a zasadil je v jižní a střední Indii. Od té doby se Indie stala známou svou kvalitou a přísnými standardy pro vývoz pouze těch nejlepších fazolí.

Brzy poté, co byla kávová zrna přivezena zpět, začala systematická produkce kávy a v polovině 19. století, kdy Britové koloniální vládli nad Indií, se káva stala hlavním vývozním artiklem země.

V současnosti se indická káva pěstuje ve třech jižních státech: Tamil Nadu, Kerala, Karnataka. Tyto oblasti jsou obzvláště skvělé pro pěstování kávy vzhledem k jejich sezónním monzunovým dešťům, kvůli kterým se indická káva někdy nazývá indická monzunová káva. Ještě zajímavější je, že v těchto pěstitelských oblastech se káva pěstuje ve stínu a často se pěstuje vedle rostlin, jako je skořice, hřebíček nebo muškátový oříšek, které mohou naplnit zrna aromatickou příchutí.

Veškerá indická káva se pěstuje ve stínu pod přírodními lesními stromy, jako je teak, růžové dřevo, stříbrný dub. To jim poskytuje ochranu před intenzivním vystavením dennímu světlu a poskytuje útočiště pro zvířata.

Kávové třešně jsou ručně sbírány pod těmito baldachýny, aby bylo zajištěno, že indická zrna jsou sbírána na vrcholu chuti.

Monzunový Malabar

Monsoon Malabar je tak lehký a velký, že se do 60kg pytle vejde pouze 50 kg. Tyto suché zpracované fazole jsou vystaveny monzunovým větrům z Arabského moře, které jsou zatížené vlhkostí. V průběhu tohoto 12-16 týdenního procesu fazole postupně absorbují vlhkost, nabobtnají téměř na dvojnásobek své původní velikosti a vyvinou barvy od světle zlaté po světle hnědou.

Konečným výsledkem je jedinečná velká fazole s tóny černého pepře, pekařské čokolády, kouřového tabáku a dřeva se středním tělem a střední kyselostí.

Monsooned Malabar, ideální pro French Press, také přidává cremu do vašeho espressa.

Mysore

Mysore je tradiční název pro kávu z jižní a střední Indie, Extra Bold označuje velkou velikost a Nuggets naznačuje jejich cennou povahu – jako zlato.

Tato zrna jsou nejlepší z nejlepších indických káv, které můžete mít. Jsou o 90 % větší než standardní velikost 7,55 mm a netolerují žádné vady: žádné hrášky, odlomené kousky, černé fazole nebo cizí látky.

Jedinečně jsou tyto prané, nikoli monzunové. Vyznačují se intenzivní chutí a bohatým závěrem konečného šálku. Pražené na Full Medium, šálky s tóny karamelu a krémové hořké čokolády.