Mexiko je jedním ze světových producentů kávy

 

V současnosti káva představuje 0,66 % národního zemědělského HDP a 1,34 % produkce zemědělsko-průmyslového zboží. Existuje 15 států produkujících kávu. Vyrábí se hlavně na svazích horských pásem ve středu a na jihu země, pod příkrovem stromů. Chiapas na jihu země je hlavním producentským státem, který přispívá 41,0 % národního objemu, následuje Veracruz (24,0 %) a Puebla (15,3 %).

Produkce kávy zaměstnává více než 500 000 producentů z 15 států a 480 obcí.
Pro období 2018-2019 se odhaduje, že objem výroby bude 4 miliony žoků, což je o 5,8 % více než v předchozím roce.
Cílem je konkurenceschopně zvýšit produktivitu v kávovém sektoru na 4,5 milionu žoků (60 kg) a do roku 2030 dosáhnout udržitelné sklizně 15 milionů žoků.

Mexiko je také jednou z hlavních zemí produkujících organickou kávu na světě. Přiděluje 3,24 % z celkové obdělávané plochy a vyváží 28 000 tun.

V posledním desetiletí se národní produkce kávy a její ceny výrazně snížily, především kvůli houbě rzi kávové, která napadá listy, dokud neopadnou. Defoliace zabraňuje potřebné fotosyntéze pro život stromu a produkci třešní. Kvůli této epidemii, která zemi tvrdě zasáhla v letech 2012-2014, ztratilo Mexiko pět míst na světovém seznamu zemí pěstujících kávu.
Rez není jediným nebo hlavním problémem, se kterým se pěstitelé kávy potýkají, protože houba je přítomná již od 80. let minulého století a zůstává zde.
Rostliny jsou staré, více než 20 nebo 30 let a musí se obnovovat, ale investuje se do nich málo, oblasti pěstování kávy jsou pro chudá města, je zde málo technologií a stále se používají velmi staré metody pěstování.

Od roku 2015 úroveň produkce opět stoupá po výsadbě nových odrůd hybridní arabiky a také druhu robusta, odolnějších než tradiční odrůdy vůči rzi a klimatickým vlivům.

V roce 2016 tvoří 56,3 % národní produkce arabská odrůda a 43,7 % robusta. Produkce kávy Robusta se při sklizni 2017-2018 ztrojnásobila.

Paralelně se Mexiko stalo čistým dovozcem. Od roku 1992 do roku 2016 země zvýšila svůj dovoz kávy robusta 10 krát, aby produkovala rozpustnou kávu, která je stále více konzumována.

Na produkci kávy se podílí více než 280 000 producentů, z nichž většinu tvoří drobní zemědělci a původní obyvatelé žijící v marginalizovaných oblastech, seskupení do různých místních a regionálních organizací. 85 procent pěstitelů kávy v Mexiku jsou drobní pěstitelé, protože nevlastní více než dva hektary k obdělávání. Patří k 25 různým etnickým skupinám, které jsou rozmístěny ve 480 obcích v 15 středních a jižních státech.
Skupiny výrobců mají právní subjektivitu a většina je organizována v marketingových sdruženích.

Existují záznamy, že káva dorazila do Mexika z Antil kolem roku 1790, dostala se přímo přes Veracruz, kde se začala pěstovat a vyvážet v roce 1802. O zintenzivnění pěstování v tomto státě se v roce 1817 zasloužil Juan Antonio Gómez.

Koncem osmnáctého století se začalo s pěstováním kávy tak, že v roce 1826 zde bylo půl milionu rostlin. V roce 1846 došlo ke třetímu vstupu kávovníků, dovezených ze San Pabla v Guatemale v oblasti Soconusco, Chiapas a později třetí ohnisko šíření bylo v roce 1828 v Uruapanu, Michoacán, s rostlinami přivezenými z Moka v Arábii. Není pochyb o tom, že se tato plodina rozšířila během první poloviny 19. století především ve Veracruz, Chiapas, Tabasco a Michoacán.

Na počátku 20. století byla národní produkce kávy ovlivněna mexickou revolucí z roku 1910, která způsobila kolaps výroby v důsledku opouštění plantáží. Následně se výroba zlepšovala, ve 30. letech 20. století.

Tento produktivní nárůst způsobil, že úřady navrhly zlepšit kávové plantáže na národním území.
S nímž byl v roce 1958 vytvořen Mexican Coffee Institute (INMECAFE), jehož hlavním cílem je podporovat a šířit nejvhodnější systémy pěstování, zpracování a industrializace.

Po zániku Mexického kávového institutu (Inmecafe) v roce 1989 byla cena zrn podřízena volnému trhu. Federální vláda však nevytvořila instance, které by při absenci institutu chránily sektor. Pozastavení systému kvót způsobilo mezi vývozci vážné problémy s likviditou. V době poklesu ceny, měli plné sklady. Kvůli tomu, že museli prodávat zlatou (zelenou) kávu za ceny o 30 až 40 % nižší, zůstalo velké množství obchodníků bez kapitálu.
Farmy byly prodány a mnoho výrobců nebo průmyslových hráčů odešlo do Spojených států pracovat a zajistit si lepší plat. Někteří se vrátili o několik let později. Jiní tam zůstali daleko od svých rodin a od kávové tradice.
Historie se opakuje a to samé se děje i dnes s mladými lidmi, kteří hledají lepší budoucnost.

Odrůdy

Mezi hlavní odrůdy Coffea arabica pěstované v Mexiku patří

  • Typica nebo criollo s výraznou kyselostí;
  • Bourbon z Karibiku;
  • Maragogipe , který má jedno z největších zrn na světě a který pochází z mutace nalezené v Brazílii;
  • Caturra evoluce Bourbonu;
  • Pluma Hidalgo , tropikalizace Tipica pěstovaná v horských oblastech Oaxaca;
  • Garnica , odrůda vyvinutá ve Veracruz z křížení mezi novým světem a caturrou;
  • Garien , odrůda vzniklá spontánní mutací v Mexiku z garniky ;
  • Catimores (Caturra hybridy + Timor hybrid), které mohou mít dobrou kvalitu poháru s určitou odolností vůči rozvoji rzi na poli