Kávová země Burundi

Burundi je velmi malý vnitrozemský stát v Africe. Země sousedí na západě s Demokratickou republikou Kongo, na severu s Rwandou a na východě a jihovýchodě s Tanzanií. Stát se nachází na horské náhorní plošině klesající na jihozápadě k jezeru Tanganika. Výška plošiny je od 1525 do 2000 metrů nad mořem. Pouze na západě země se nachází pohoří vedoucí do Rwandy.

Klima v Burundi je subrovníkové, teplé a poměrně vlhké. Průměrná roční teplota vzduchu je v oblastech na náhorní plošině přibližně +23°C...+25°C (denní) a v západních nížinách přibližně +26°C...+28°C. 

Všechny provincie země mají přibližně stejné složení půdy. Převažuje kombinace minerálních zemin s vlhkými zeminami nasycenými železem ve vrstvě podloží. Provincie Mwaro má úrodnou černou tropickou půdu, zatímco zbytek horských svahů obsahuje jen částečně zvětralé různé horniny. V provincii Ngozi bylo nalezeno zajímavé půdní složení hliníku, železa a organických složek.

Klimatické a geografické podmínky země jsou ideální pro úspěšné pěstování kávy. Káva samotná je hlavním exportním produktem Burundi.

Historie země nebyla podrobně studována, ale je známo, že prvními Evropany na území moderního Burundi byli britští cestovatelé John Hannig Speke a Richard Burton v oblasti jezera Tanganika v roce 1858. Obešli severní konec jezera a hledali pramen Nilu. Koncem 19. století se v zemi objevili první misionáři z Evropy. Koncem 19. století se Burundi stalo kolonií Německa a po první světové válce připadlo Belgii.

Teprve v roce 1962 byla vyhlášena nezávislost království Burundi. Následně země zažila ještě několik pokusů o převrat, v důsledku čehož byla v zemi nastolena vojenská diktatura. Všechny tyto složité politické změny nevyhnutelně ovlivnily jak ekonomiku, tak produkci kávy. Dnes je produkce kávy v zemi všemi možnými způsoby podporována, protože úřady si jsou dobře vědomy důležitosti vývozu kávy pro rozpočet země.

Veškerá produkce kávy je řízena tzv. sogestaly. Celkem je v zemi 5 Sogestals pod jejich správou 133 umytých stanic na zpracování kávy.

Káva se pěstuje na velmi malých farmách a kávové třešně jsou po sklizni ihned transportovány do stanice pro předzpracování kávy, kde procházejí fermentačním procesem a oddělují se zrna od dužiny, poté se promyjí a suší.

S liberalizací kávového průmyslu, která začala na počátku 90. let, se vedle státních stanic objevily i družstevní soukromé podniky na zpracování plodů kávovníků.

Poté jsou kávová zrna odvezena do jedné z pěti třídicích stanic, kde se káva třídí podle velikosti zrn a počtu defektů. Tato káva se nazývá Fully Washed. Zbytek kávy je předem zpracován za mokra na farmách a následně transportován jako zelená zrna do třídících stanic, taková káva je označena Washed (washed). Po vytřídění je káva odeslána do skladů OCIBU v hlavním městě Burundi , Buyumbura, kde je dodáván do světa prostřednictvím licencovaného trhu vývozců.

Veškerá káva z Burundi je arabika, ručně sbíraná a šetrná k životnímu prostředí, protože farmáři prostě nemají peníze na chemická hnojiva.

Káva se pěstuje téměř po celé zemi, ve většině regionů. Celkem má stát 17 provincií, které se nacházejí v různých nadmořských výškách nad mořem. To způsobuje nejen rozdíly teplot, ale také různé množství srážek. Například v provincii Bujumbura-Mary klesají méně než 1000 mm za rok, ale v Muravmii - téměř 1500 mm. Kávové plantáže Highland se nacházejí v provinciích Kayanza, Gitega, Mwaro - to je 1700 -1800 metrů nad mořem. Nejníže položené kávové farmy se nacházejí v nadmořských výškách mezi 1350 a 1400 m v provinciích Bujumbura Rural, Bubanza a Bujumbura Mary.

Kávovníky se sklízejí od začátku dubna do konce června. V každém okrese jsou mycí stanice, kam zemědělci rozvážejí zralé bobule na kole nebo pěšky. Většina kávových plantáží je v okruhu 5 km od sběrného místa, ale existují i ​​vzdálenější farmy. Sklizeň odtud vozí především drobní obchodníci s kávou. Aby si zrna zachovala všechny své vlastnosti, musí být po sběru dopravena na stanici a zpracování musí začít do 6 hodin.

Před odesláním bobule k mokrému zpracování jsou pečlivě tříděny. Na většině stanic se tento proces provádí ručně, ale na některých modernějších se provádí pomocí flotace. To se děje následovně: farmáři vyloží své plodiny do velké nádrže naplněné vodou. Bobule s nedostatečnou hustotou plavou, jsou chyceny speciálními zařízeními vyrobenými z drátěného pletiva. Zbývající bobule jsou vyjmuty z nádrže, zváženy a předány personálu stanice k dalšímu zpracování.

Čisté bobule se suší, ručně třídí a nechají se v pergamenu, dokud není potvrzeno posouzení kvality. Skladují se buď v licencovaném skladu mycích stanic nebo přímo na farmách, kde byly vypěstovány. Vzorky každé šarže zrn musí být zaslány do speciální vládní agentury pro kávu (ARFIC), která vydává certifikáty kvality produktů. Rozhodnutí tohoto orgánu je považováno za závazné. Pokud již prodávající a kupující uzavřeli dohodu, bude káva odeslána k dalšímu zpracování, až po obdržení certifikátu ARFIC. Vzhledem k tomu, že Burundi je uzavřeno do vnitrozemí, zpracovaná káva se posílá buď do keňského přístavu Dar Es Salaam, nebo do tanzanského přístavu Mombasa na export.

Úřady země mají mimořádný zájem na zvýšení objemu produkce kávy a zlepšení její kvality, za tímto účelem byly v roce 2008 provedeny reformy, které umožnily vstup na světový trh se speciální kávou.

Donedávna se veškerá káva z Burundi na mezinárodním trhu prodávala pod názvem Burundi. Pro určení kvality kávy byla vyvinuta speciální klasifikace, podle které se dělí na sedm druhů. Pro označení surovin nejvyšší kvality se používá písmenné označení AAA a nejnižší - BBB. Nápoj vyrobený z nejlepších druhů kávy dává jasné, ovocné aroma a má bohatou chuť. Své kvality se samozřejmě projeví pouze v případě, že zrna nebyla poškozena během přepravy, skladování nebo zpracování. Mezi labužníky získala nejlepší hodnocení káva pěstovaná na vysočinských plantážích regionu Ngozi.

Bubanza se nachází na severozápadě země. Pěstované odrůdy Arabica: odrůdy Bourbon, Jackson, Mibrizi a SL
Bujumbura Rural je západně od Burundi. Pěstují se zde odrůdy Bourbon, Jackson, Mibrizi a SL
Bururi se nachází v jihovýchodní části země a je domovem tří národních rezervací. Výška plantáží je 1550 m. Pěstují se odrůdy Bourbon, Jackson, Mibrizi a SL
Chibitoke se nachází na severozápadě země poblíž hranic s Demokratickou republikou Kongo. Plantáže se nacházejí v nadmořské výšce 1450 m. Pěstují se zde odrůdy Bourbon, Jackson, Mibrizi a SL
Gitega je centrální oblastí země. Právě zde se nachází jedna ze dvou vládních suchých zpracovatelských stanic, která se používá v poslední fázi přípravy kávy a pro kontrolu kvality před odesláním šarží kávy na export. Nadmořská výška pěstování kávy 1450 m. Pěstují se odrůdy Bourbon, Jackson, Mibrizi a SL
Karusi se nachází západně od centrální oblasti země. Zde se plantáže nacházejí v nadmořské výšce 1600 m. Pěstují se odrůdy Bourbon, Jackson, Mibrizi a SL
Kayanza je samý sever země na hranici s Rwandou. Region je na druhém místě v počtu stanic na zpracování kávy. Výška plantáží je 1500 m. Pěstují se odrůdy Bourbon, Jackson, Mibrizi a SL
Region Kirundo se také nachází na severu. Výška plantáží je 1500 m. Pěstují se odrůdy Bourbon, Jackson, Mibrizi a SL
Makamba je nejjižnější region země. Kávovníky rostou v nadmořské výšce 1550 m. Pěstují se odrůdy Bourbon, Jackson, Mibrizi a SL
Muramvya je malá čtvrť ve středu země. Plantáže se nacházejí v nejvyšší nadmořské výšce - 1800 m. Pěstují se odrůdy Bourbon, Jackson, Mibrizi a SL
Muyinga je region na severovýchodě země na hranici s Tanzanií. Výška plantáží je 1600 m. Pěstují se zde odrůdy Bourbon, Jackson, Mibrizi a SL
Mwaro je další malá čtvrť v centru země. Výška plantáží je 1700 m. Pěstují se odrůdy Bourbon, Jackson, Mibrizi a SL
Ngozi je další okres na severu země. Je zde soustředěna většina produkce kávy v zemi a čtvrtina všech umytých zpracovatelských stanic. Pěstují se odrůdy Bourbon, Jackson, Mibrizi a SL
Oblast Rutana na jihu země, poblíž hory Kyziki. K dispozici je mycí stanice. Plantáže se nacházejí v nadmořské výšce 1550 metrů. Pěstují se odrůdy Bourbon, Jackson, Mibrizi a SL


Celkově má ​​káva z Burundi střední kyselost, výraznou limetku, třešně a tropické ovoce. Často se rozlišují tóny karamelu a čokolády. Tuto kávu je nejlepší uvařit v Chemexu nebo French pressu.