Jaký je rozdíl mezi kávou a kávou?

Espresso, cappuccino, latte, americano ... Většina z vás určitě ví, jakou kávu si máte objednat. V čem se ale liší? Espresso - víte. Latte má více zahřátého (ale ne napěněného) mléka než cappuccina. Americano je „velká černá“. Co si ale objednat, když v nabídce najdete i kávu, jako je flat white, Romano nebo Marochino? Rozhodnout se náhodně nebo zvolit známé cappuccino? Tento krátký průvodce vyřeší vaše problémy!

Nejprve potřebujete krátké vysvětlení. V tomto článku se budeme zabývat kávami na bázi espressa, tedy víceméně „italskými“ kávami. Mimo Itálii existuje také celý svět, který nabízí kávu vyrobenou vlastním způsobem. Nicméně nápoje, o kterých budu psát, se staly tak populární, že je najdete všude, takže stojí za to je lépe poznat. Začněme!

Espresso - jeden ze symbolů Itálie, vedle Kolosea nebo Ferrari. Espresso si zaslouží samostatný článek, takže zde zmíním jen to nejdůležitější: má 25-30 ml, doba extrakce (tj. Průchod vody mletou kávou v kávovaru) je asi 25 sekund a teplota použité vody by měla být v rozmezí 88-92 ° C VAROVÁNÍ! Neexistuje nic jako „espresso“, které někdy slyšíte od zákazníků v kavárnách. Samotný název „espresso“ nemá nic společného s tím, jak rychle je připraven, ale pochází z italského adjektiva espressivo , což znamená expresivní, jasný .

Cappuccino - následuje espresso, které je jeho základnou. Na cappuccino se spotřebuje asi 100 ml mléka, které by po napěnění mělo mít objem 125 ml. Podle italských standardů má připravený nápoj 150 ml. Mléčná pěna na povrchu je silná 1–2 cm a zcela bez vzduchových bublin, má krémovou konzistenci.

Latte - kde je cappuccino, tam je také latte. Má více mléka („latte“ znamená mléko), má objem 200 ml nebo více a napěněné mléko zabírá nahoře jen málo místa. Latte (a cappuccino) v Itálii se tradičně pije se snídaní.

Flat white -  Je to káva, která nepochází z Itálie, ale z Austrálie nebo Nového Zélandu (stále existují spory o tom, kde byla poprvé podávána). Tradičně se připravuje s dvojitým espressem nalitým horkým mlékem (někdy může být mírně napěněno, ale jen trochu). Jak název napovídá, plochá bílá by měla být na povrchu plochá.

Americano - espresso nalité horkou vodou. Jeho množství se velmi liší: od 25 do 30 ml (což dává poměr espresa k vodě 1: 1 a takové kávě se v Americe říká italiano nebo „short americano“) až po 470 ml (což zase dává půllitrový šálek „lury“ ). Americano se předpokládá, že vzniklo v Itálii během druhé světové války. Američtí vojáci poté požádali o přidání vody do espressa, aby získali kávu podobnou té, kterou pili doma.

Macchiato - espresso s trochou napěněného mléka . Macchiato znamená obarvený v italštině . Nápoj je tedy espresso obarvené velmi malým množstvím mléka.

Latte macchiato -  je horké napěněné mléko, do kterého se nalévá espresso (někdy dvě). Celá věc je někdy pokryta šlehačkou, ale to není povinnost. Správně připravené latte machciato má 3 vrstvy: mléko na dně sklenice, mléko smíchané s espressem uprostřed a mléčná pěna nahoře. Má minimální kapacitu 200 ml a často se podává v průhledném skle, takže vidíte efektivně uspořádané vrstvy.

Mocha - to je jedna z variant latte kávy. Připravuje se přidáním čokolády do espressa (může být v prášku nebo v sirupu). Potom se nalije horké mléko a umístí se šlehačka.

Mocha breve - to je varianta moka kávy. Mléko a šlehačka se zde nahrazují zahřátou směsí mléka a smetany. Tato káva pochází z Ameriky a v Evropě je poměrně vzácná.

Marochino - jedná se o espresso, do kterého se přidává kakao nebo čokoládový sirup, následované malým množstvím napěněného mléka. Tato káva pochází z italského města Alexandrie a její název odkazuje na barvu výsledného nápoje.

Irská káva - tentokrát ne z Itálie, ale z druhé strany Evropy. Irská káva je espresso (nebo jednoduše silná černá káva), do které přidáte ohřátý kopeček whisky, hnědého cukru a ozdobíte ho šlehačkou. Trik spočívá v tom, že se krémový kabát nesmí míchat s vrstvou kávy a whisky. Podává se ve sklenici (pivní sklenice), díky níž celý nápoj vypadá trochu jako silné pivo.

Vídeňská káva - jak název napovídá, pochází z Vídně. Je to espresso nebo jinak silná černá káva zdobená šlehačkou. Některé recepty doporučují rozpustit čokoládu v hrnci a přidat do ní kávu, poté ji nalít do šálku a přidat šlehačku.

Romano - jedná se o espresso podávané s citronovou kůrou, jejíž jeden konec je namočený v kávě. K dispozici je také verze s citronovou šťávou přidanou do espressa. Někteří lidé věří, že káva s citronem léčí kocovinu, ale je to stěží pravda.

Corretto - espresso s trochou alkoholu. V Itálii se tradičně používá grappa, i když jsou oblíbené i jiné lihoviny (brandy, koňak, whisky). Volitelně můžete přidat napěněné mléko do celku. Někdy se espresso a alkohol podávají samostatně v barech, takže si můžete požadované množství nápoje přidat sami.

Freddo - je to studené espresso. Existuje poměrně málo receptů na jeho přípravu, jeden z nejoblíbenějších doporučuje jednoduše nalít horké espresso na kostky ledu a přidat (volitelně) alkohol (např. Grappu nebo brandy). Další verze předpokládá použití vychlazeného espressa a další nahrazuje alkohol malým množstvím napěněného mléka.

Lungo - což znamená „rozšířené“ espresso. Lungo znamená v italštině dlouho . Připravuje se jako espresso, ale po získání asi 25-30 ml extraktu se vaření nepřeruší, ale pokračuje až do získání 50-60 ml, což činí kávu delikátnější. Lungo nelze zaměňovat s americano, které se připravuje přidáním horké vody do espressa.

Ristretto - opak lungo. Ristretto znamená omezený . Je to káva připravená jako espresso, ale s menším množstvím vody (asi 15 ml), což je doslova jeden doušek.

Suché cappuccino - jedná se o verzi cappuccina, ve které je málo napěněného mléka a hodně mléčné pěny (někdy se používá italský název cappuccino scurro ). V Americe se někdy místo mléčné pěny používá šlehačka.

Con panna - espresso s trochou šlehačky.

S medem - espresso s medem a napěněným mlékem nahoře.

Výše uvedený seznam ukazuje docela přesně různé kávy, většinou espresso, ale rozdíly mezi zeměmi, samozřejmě i mezi regiony v jedné zemi mohou významně změnit význam některých jmen. Například v Americe jsou espresso con panna a vídeňská káva prakticky stejné, jako americano a lungo. 

Doufám, že vám výše uvedený článek vysvětlil záhadné (někdy) názvy kávy.