India Monsooned Malabar

Káva je obzvláště působivá, protože má velmi malou kyselost. Ořechové příchutě jsou doplněny kořením, jako jsou hřebíček, muškátový oříšek, pepř a kardamom, stejně jako lehkou sirupovou sladkostí. Velmi plné tělo, které si také přijde na své jako espresso, stejně jako intenzivní, kořeněná dochuť.

100% jednodruhová káva Arabica

hmotnost
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
65 Kč 160 Kč 310 Kč 600 Kč od 65 Kč
Dostupnost: Momentálně nedostupné Momentálně nedostupné Momentálně nedostupné Momentálně nedostupné Zvolte variantu
India Monsooned Malabar

Detailní popis produktu

 
 

Monzunované malabarské fazole jsou obzvláště oblíbené jako espresso, ale také café crème. Doporučuje se zejména pro pijáky kávy, kteří milují nízkou kyselost a plnou kávu.

Jedná se o vysoce kvalitní monzunový malabar, takže se dá pít čistý, ale také velmi dobře funguje jako základna pro míchání s ovocnějšími kávami, jako je Castillo z Kolumbie nebo Sidamo z Etiopie. 

 

Základem této kávy Monsooned Malabar jsou indické fazole z Karnataka v okrese Chikmagalur, jedné z nejtradičnějších oblastí pro kávu v Indii. Legenda praví, že před více než 400 lety přinesl muslimský poutník Baba Budan ze své pouti do Svaté země s sebou sedm semen kávy. Zasadil je vedle svých horských olejů v Chikmagaluru, který je od té doby považován za kolébku pěstování kávy v Indii.

Káva se v Indii pěstuje ve velkém měřítku zhruba od roku 1840, kdy Britové založili kávové plantáže po celé jižní Indii. Tropické podnebí, vysoká nadmořská výška, slunečné svahy, bohaté srážky a humusové půdy v této oblasti jsou ideální pro pěstování kávy.

Káva z Indie byla během této doby přivezena do Evropy na dřevěných plachetnicích a plavba kolem mysu Dobré naděje trvala čtyři až šest měsíců. Část kávy, která byla uložena pod vodorovnou čarou, absorbovala vlhkost, která pronikla dřevem, a když dorazila do Evropy, káva už nebyla zelená, ale zlatožlutá, velká a téměř bez ovocných kyselin. Od té doby se tento efekt v Indii dále rozvíjí pomocí takzvaného monzunového procesu: přirozeně zpracovaná kávová zrna jsou rozložena ve vrstvách v cihelných nebo betonových skladech, kterými je během monzunových měsíců roku tažen vlhký vítr z Arabského moře. Červen až září.

Káva pochází z různých komodit v regionu a pěstuje se v nadmořské výšce 1 000 až 1 800 metrů na jílovité půdě. Káva se sklízí a zpracovává velmi opatrně a vybírá se podle velikosti, aby bylo dosaženo co nejrovnoměrnějšího pražení. Je oblíbený zejména u milovníků espressa.

 

Jak funguje proces monzunování?

Proces monzunování probíhá od června do září. Nejprve se zralé plody sklízejí a pečlivě suší, třídí a prosévají podle klasifikace „A“: na dobře větraných cementových podlahách v malých suchých domech jsou poté vystaveny vlhkému podnebí v 10–15 cm silných vrstvách. To způsobí bobtnání bobů a zvýšení původního obsahu vlhkosti z 12–14 procent na 16–20 procent. Barva fazolí se tedy mění v charakteristickou „slámově hnědou“. Fazole jsou poté volně naplněna do jutových pytlů a naskládána s dostatečným prostorem mezi nimi, aby monzuny mohly kolem pytlů lépe cirkulovat a obsah vlhkosti ve všech fazolích byl přibližně stejný. Káva je v pravidelných intervalech promíchána, aby se zabránilo tvorbě plísní a aby se zajistilo rovnoměrné „monzunování“. Proces přípravy je dokončen po 8–10 týdnech.