Monzunové kávy - síla větru ukrytá v šálku

Monzunové kávy jsou jedním z nejzáhadnějších produktů. Nejsou dílem člověka, ale samotné přírody. Díky nim můžete v soukromí svého domova zažít jedinečnou sílu monzunových větrů. Jak vznikly monzunové kávy? Díky čemu chutnají skvěle?

 Úžasný příběh monzunové kávy

Historie monzunové kávy sahá až do dob indického impéria (1858-1947). Když byla Indie pod britskou vládou, káva byla přepravována z Asie do Evropy po moři. Její transport trval 4 až 6 měsíců a padl v monzunech. Na dřevěných lodích byla kávová zrna neustále vystavována mořským větrům a vlhkému oceánskému vzduchu. Pod vlivem vlhkosti v nich došlo k nevratným změnám - získaly zlatou barvu, zvětšily jejich objem a získaly jedinečnou chuť. Indická káva je ideální pro Evropany. Spolu se změnami ve způsobu dopravy bohužel ztratila své speciální vlastnosti. Aby indičtí výrobci nezklamali evropské zákazníky, rozhodli se znovu vytvořit podmínky, za nichž jejich káva získala svůj jedinečný charakter. Použili stejnou povahu ...

 Monzunový proces

Monzunová káva je neoddělitelně spjata s indickým pobřežím Malabar. Vyrábí se pouze v jihozápadních oblastech Indie - Karnataka a Kerala. To je místo, kde fazole Arabica a Robusta mohou zažít mimořádný vliv monzunů. Jak se vyrábí káva Indie Monsooned Malabar? Pěstování kávovníků, které mají dát vzniknout lahodnému nápoji, zjevně nevyniká ničím zvláštním. Stromy rostou v nadmořské výšce asi 800-1600 m.n.m. obklopené vegetací. Sklizeň indické kávy se obvykle koná v období od listopadu do února. Po pečlivém vysušení na slunci se fazole roztřídí a uskladní. Monzunový proces začíná nástupem teplého a vlhkého větru z Arabského moře. Během monzunů (červen až září) jsou kávová zrna umístěna do vzdušného, kryté sklady, kde absorbují vlhkost ze vzduchu, ale nikdy nezmoknou. Během monzunů jsou rozptýlená zrna pravidelně míchána, hrabána a obracena, aby byla rovnoměrně nasycena vodou. Celý proces trvá 12 až 16 týdnů. Po jeho dokončení se fazole znovu roztřídí, zabalí a umístí do suché místnosti.

 Zvláštní vlastnosti monzunové kávy

Proč monzunová káva tolik potěšila Evropany? Čemu vděčí za svou pověst? V procesu monzunů dochází k jakési transformaci indické kávy. Mění se nejen její vzhled, ale také chuťový profil. Oteklé zrna jsou více než dvakrát větší než čerstvě sklizené. Mají také charakteristickou světle zlatou nebo světle hnědou barvu. Monzunový proces také vede ke zvýšení tělesného těla a ke snížení kyselosti infuze. Monzunová káva je hustá, vyvážená, jemná, ale zároveň nemá hloubku chuti a výrazné akcenty. Cítíte v něm jak sladké tóny ořechů, karamelu a čokolády, tak i pikantní tóny koření (např. Skořice, hřebíček, pepř, kardamom). Zkusme to, přesunout se na chvíli na indické pobřeží a užít si to, co vytvořil dech monzunů.

 

Zrnková káva India Monsooned Malabar

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení