Microlot - co to je?

Představte si, že máte jablečný sad. Většina vašich stromů produkuje skvělá jablka, ale existuje několik jabloní, například na okraji sadu, které jednoduše produkují jablka, která jsou jedinečná a lepší než kterákoli jiná. Tato jablka jsou tzv Microlot“.

Pokud je nikdo nesmíchá s jinými jablky, pak mohou být prodávány jako nejlepší z nejlepších. S kávou je to stejné. Na některých plantážích (zejména na malých) jsou místa, kde kávovníky přinášejí skvělé ovoce (fazole, které obsahují). Mohou to být stromy, které rostou například poblíž banánových stromů, které poskytují trochu stínu, nebo naopak: na zcela slunném místě. Jde o to, že zrna z tohoto konkrétního místa jsou jasně lepší, než zrna ze zbytku plantáže. Soubor takových míst se nazývá microlot („lot“ v angličtině znamená „batch“ nebo „porce“, ale termín „micro-lot“ se běžně používá nepřeložený).

Sklizeň microlotů je od 5 do 30–40 žoků (1 žok je standardně 60–70 kg kávy, takže microlot má od 250 do přibližně 2400 kg kávy). Jejich charakteristickým rysem je snadná identifikace. 

Jak přesně se vytvářejí microloty? Existuje několik faktorů prostředí, které určují nejkvalitnější možnou kávu. Půda, bohatá na živiny a stupeň stínu, hraje důležitou roli. Velký vliv má také okolí ostatních rostlin. Může se stát, že jedna odrůda Arabica má ráda být blízko banánů a druhá vedle - skořice. Bohužel místa, kde se vytvářejí microloty, netrvají rok od roku.

Pěstitelé, když si všimnou, že na určitém místě kávovníky přinášejí mimořádně pěkné ovoce, začnou se o ně zvlášť starat. Jsou ošetřovány, někdy napojeny a poté odděleně sbírány a ošetřovány samostatně. Nakonec, když se taková zrna získají, mohou být tak dobrá, že je lze označit jako „mikrošarže“. Na druhou stranu se také může ukázat, že se příliš neliší od ostatních „normálních“ sad. Trochu jako ruleta: někdy můžete zasáhnout a někdy ne.

Microloty si získávají na popularitě. Samotná vysoce kvalitní káva („specialty coffee“) představuje přibližně 15% celkového trhu s kávou. Microloty představují procento vysoce kvalitní kávy nebo dokonce méně. Stále více lidí si nicméně všimne, že káva není jen stimulant, ale také (nebo především) nápoj, který má bohatou vůni a chuť,  která stojí za prozkoumání v jeho různých odrůdách.

To vytváří poptávku po dobré kávě a rozvíjí tak segment vysoce kvalitní arabiky.