Kávové oblasti světa - Afrika

Na sopečných svazích, mezi hustou vegetací, v paprscích tropického slunce - právě v Africe začala historie kávy. Kontinent, považovaný za kolébku aromatického nápoje, je stále známý svou jedinečnou arabikou. Jak probíhá výroba kávy v Africe? Jaké jedinečné vlastnosti můžeme najít v šálku?

 

Specifičnost výroby kávy v Africe

 

Než se káva stala jedním z nejoblíbenějších nápojů po celém světě, mohli její speciální vlastnosti využívat pouze obyvatelé Etiopie. Podle legendy měl jistý pastýř, který se zajímal o neobvyklé chování zvířat, najít stopu této neobvyklé rostliny. Objev kávy je považován za provincii Kaffa a Oromové jsou prvními obdivovateli této rostliny.

 

V etiopských deštných pralesích stále najdete divokou paletu arabiky. Uganda je naopak jedinou zemí, kde je robusta přirozeně přítomna. Africká kávová zrna byla původně získávána z divokých míst. Nepoužívaly se však k přípravě aromatického nálevu, ale k přípravě chutného občerstvení. V Etiopii se jedly vařené se solí a máslem. Byly také používány před kmenovými bitvami - jako posilovací a energizující prostředek.

 

Afrika je součástí tzv coffee belt, což je oblast s nejlepšími podmínkami pro pěstování kávovníků. Díky svému obrovskému horskému terénu, úrodným vulkanickým půdám, vysokým teplotám a dokonalé harmonii mezi sluncem a deštěm dává mnoho lahodných káv. Čím se liší produkce kávy v Africe? Určitě tradiční metody pěstování. V Africe rostou kávovníky hlavně v domácích zahradách a na malých plantážích. Obvykle jsou doprovázeny jinými rostlinami, jako jsou banány, koření, čaj, tabák. Poskytují kávovníkům ochranu před spalujícím sluncem. Některé z afrických zrn pocházejí z tropických, téměř neporušených kávových lesů. V Africe se obvykle používají přírodní a organické výrobní metody. Pěstitelé nejčastěji nepoužívají umělá hnojiva a přípravky na ochranu rostlin. Sklizeň se provádí ručně. Země východní Afriky vyvinuly také speciální metodu zpracování - Fully Washed. Ve svém průběhu je káva namočena dvakrát (po sklizni a fermentaci). To umožňuje mimořádnou čistotu chuti. Afrika může být hrdá na obrovskou genetickou rozmanitost kávovníků. Některé odrůdy Arabica jsou pro tento kontinent jedinečné. Proto africké kávy chutnají jako žádná jiná ...

 

Profil příchuti africké kávy

 

K čemu milují milovníci africké kávy? Nejprve pro jejich komplexní chuť. Africké kávy jsou stejně pestré a rozmanité jako kontinent, ze kterého pocházejí. Nabízejí širokou škálu příchutí. V profilu afrických káv dominují šťavnaté tóny citrusových a lesních plodů a jemné květinové odstíny. Nálevy připravené z fazolí z Afriky jsou obvykle intenzivní a osvěžující, podmanivé svou ovocnou lehkostí a často s hlubokou, vynikající chutí vína. Africké kávy se navíc vyznačují poměrně vysokou kyselostí, mírnou sladkostí, malou hořkostí, hladkým, vyváženým tělem a výraznou vůní.

 

Nejvýznamnější afričtí producenti kávy

 

Podíl Afriky na světovém trhu s kávou je kolem 12%. Nejdůležitějšími producenty na kontinentu jsou Etiopie a Uganda. Společně produkují asi 62% kávy v subsaharské Africe. Etiopie je známá především svou lahodnou arabikou vytvořenou v mikroregionech. Znalci oceňují zejména kávy z oblastí Sidamo a Yirgacheffe. Na druhé straně v Ugandě se pěstuje hlavně robusta. Expresivní Arabica z Keni je také velmi oblíbená mezi africkými kávami. Vyhrávají nejlepší místa v soutěžích o chuť kávy. Káva Burundi je také zajímavá pro milovníky aromatických nálevů. Tato malá země je známá svou plně vypranou arabikou - vyznačuje se exotickou, jemnou chutí.

 

Jaké jsou vyhlídky afrických producentů? Navzdory problémům spojeným se změnou klimatu vypadá budoucnost docela jasně. Předpokládá se, že význam kávy v africké ekonomice vzroste  a to nejen pro exportní účely. Na kontinentu se rozvíjí kultura kaváren a roste spotřeba kávy. Snaha výrobců rozvíjet své aktivity a hledat nové trhy jistě vyústí v rozšíření nabídky kávy. Využijme tedy bohatství afrických káv.