Kávová kultura na Kubě

Vůně doutníku, vzrušující tance a ... káva - je těžké si představit kulturu Kuby bez lahodné Arabiky. Ochutnávka aromatického nápoje je hluboce zakořeněna v kubánských zvycích. Pro obyvatele ostrova je káva nedílnou součástí společenských setkání. Kubánci mají také svůj vlastní recept na lahodné espresso zvané Cubano.

 Jak se káva dostala na Kubu?

Počátky pěstování kávovníků na Kubě sahají do 18. století. Sazenice kávy přinesli kolonisté, kteří si všimli, že ostrov má příznivé podmínky pro pěstování Arabiky. Těžištěm na kávové mapě Kuby je horská oblast Sierra Maestra, obdařená úrodnými půdami a jedinečným mikroklimatem. Francouzi, kteří tam přišli ze sousedního ostrova Haiti, přispěli k dynamickému rozvoji kávových farem na Kubě. Vedly nejen k rozšíření sortimentu kávových plantáží, ale také k modernizaci výrobních a zpracovatelských metod. Díky tomu se Kuba stala jedním ze světových kávových magnátů. Bohužel politické změny a výsledné znárodnění farem vedly ke kolapsu výroby. V současné době se kávový průmysl na ostrově pomalu zotavuje, ale má daleko od své dřívější slávy. Krize však nedokázala zničit bohatou kávovou kulturu Kuby. Obyvatelé ostrova dodnes pěstují jedinečné zvyky spojené s přípravou a ochutnávkou Arabiky. Jsou to oni, kteří nám stále připomínají důležitou roli, kterou káva hrála v historii Kuby.

 Káva v kultuře Kuby

Káva je nedílnou součástí života na Kubě. Přístup k ní mají všichni obyvatelé. Káva na ostrově se pije v domácnostech i na veřejných místech, jako jsou kavárny, bary, restaurace a pracoviště. Obyvatelé Kuby sáhnou po aromatickém nápoji ráno, během přestávek v práci a večer - doma. Ochutnávka kávy na Kubě má sociální rozměr. Umožňuje vám budovat vazby a prohlubovat vztahy. Integruje společnost. Doprovází setkání s přáteli a sousedy. Je to záminka pro dlouhé rozhovory a trávení času se svými blízkými. Dávat hostům kávu je přirozeným projevem zdvořilosti. Dokonce i nejchudší Kubánci sdílejí svou kávu s ostatními. Hrnek na kávu je nezbytným prvkem v každém kubánském domě.

Jak se připravuje káva na Kubě?

Tradiční kubánská káva je silná, tmavě pražená a sladká. Kubánci nejčastěji pijí kávu s cukrem. V závislosti na denní době a okolnostech připravují ostrované aromatický nápoj různými způsoby.

Café Cubano je klasické kubánské espresso s třtinovým cukrem, oblíbené nejen na samotném ostrově, ale také v některých amerických státech. Káva se vyznačuje svou charakteristickou sladkostí. Café Cubano se vyrábí energickým stloukáním cukru v espressu. Chcete-li je připravit, musíte smíchat lžíci cukru a několik kapek uvařené kávy a hmotu důkladně rozdrtit. Složky by se měly spojit a vytvořit charakteristickou hustou pěnu (espuma). Nakonec přidejte zbytek nálevu a vše dohromady promíchejte. Café Cubano se obvykle podává odpoledne nebo večer.

Tradiční nabídkou kávy na Kubě je café con leche, tj. Káva s mlékem. Espresso a mléko se podávají v samostatných šálcích. Podle svých preferencí nalijte do horkého mléka odpovídající množství kávy. Café con leche se podává s toastem a máslem.

Cortadito je také populární mléčná káva na Kubě. Jsou vyrobeny ze slazeného espressa a mléka smíchaného v poměru 50/50 nebo 75/25. Pro infuzi je charakteristická mléčná pěna. Cortadioto se podává k snídani nebo večer - jako dezert.

Během společenských setkání a přestávek v práci je colada nenahraditelné. Jedná se o intenzivní vaření sestávající ze 3 až 6 porcí espressa umístěných do džbánu, ke kterému se podávají malé šálky. Colada se používá ke sdílení kávy s hosty nebo kolegy.

Pokud si chceme kubánskou kávu vyzkoušet doma, můžeme sáhnout po Arabica Kuba - plné sladkých a kořeněných akcentů charakteristických pro bohatou paletu chutí tohoto jedinečného ostrova.