Káva z Papuy-Nové Guineje

Káva je hlavním vývozem Papuy-Nové Guineje. Jeho pěstování a zpracování zaměstnává asi 2,5 milionu lidí, tj. téměř polovinu populace země. Papua vyváží přibližně 1 milion pytlů kávy ročně, což přináší ekonomice zhruba 340 milionů papuánských kin.

Káva se na Papui objevila na konci 19. století a její historie je spojena s koloniální minulostí země. Je pravděpodobné, že první osobou, která zde vypěstovala kávu, byla Emma Coe Forsayth, známá jako „královna Emma“. Byla majitelkou velké kokosové plantáže v oblasti Kokopo ve východní Nové Británii, kterou provozovala se svým švagrem, německým botanikem Richardem Parkinsonem. Je pravděpodobné, že káva byla pěstována také na jejich mocné plantáži.

První oficiální zmínka o kávové plantáži pochází ze zprávy britského guvernéra z roku 1890. Kolem roku 1897 bylo na plantáži zvané Variarata poblíž hlavního města země Port Moresby vysazeno 20 000 rostlin kávy. Jeho hlavním příjemcem byla další britská kolonie, jmenovitě Austrálie.

Ačkoli první pokusy o pěstování kávy na Papui-Nové Guineji měly určitý komerční úspěch, skutečný vývoj nastal až ve 20. letech 20. století. V roce 1928 byly na experimentální stanici vládního ministerstva zemědělství ve Wau vysazeny sazenice ze slavné jamajské kávy Blue Mountain, které získaly mimořádný ohlas. V roce 1931 byla plantáž prodána německému podnikateli Karlovi Leopoldovi Wildeovi, který ji vyvinul a začal vyvážet kávu do Evropy. Právě z jeho plantáže, z kmenů slavné Modré hory, pochází většina kávovníků, které se v současné době pěstují na Papui-Nové Guineji.

Z Wildeho plantáže byly následné sazenice transportovány do koloniální výzkumné stanice v údolí Aijura ve východních kopcích. V průběhu let stanice distribuovala místní obyvatelstvo semen a sazenic, díky čemuž se díky kávě, která se nacházela v klimatu a terénu ideálním pro její pěstování, stala majestátní horská země Papua-Nová Guinea domovem.

Komerční pěstování kávy v poválečných letech skutečně vzrostlo. V roce 1951 činila celková plocha plantáží pouze 147 ha. V roce 1965 to bylo již 4800 ha. Ačkoli se Papua stále může pochlubit velkými plantážemi (jednou z nejznámějších je slavná Sigri), asi 85% plodin pochází od drobných farmářů s farmami menšími než 1 ha.

V současné době je na Papui asi 65 velkých plantáží, asi 650 středních (od 1 ha do 30 ha) a zbytek tvoří malé farmy nebo dokonce domácí zahrady. Káva z těchto míst je přepravována do místních zpracovatelských stanic, kde jsou zpracovávány plody kávovníku (hlavně mokrou metodou) a jejich zrna jsou potom tříděna a balena.

Jednou z největších výzev pěstování kávy na Papui je malý rozsah její jednotkové výroby. Velmi často se stává, že zemědělec má na své malé farmě jednu řadu kávovníků, která se nachází mezi mrkví a banány. Vážným problémem je také nedostatek základní infrastruktury, například silnic. A nejde o rychlé a široké dálnice, ale o běžné zpevněné silnice. Většina kávy z Papuy se pěstuje v nadmořské výšce více než 1500 metrů nad mořem v horských oblastech. Pro kávovník jsou takové podmínky požehnáním, ale pro zemědělce je již nyní převoz plodin z vysokohorských farem do zpracovatelských stanic v údolích podél úzkých a blátivých silnic významný problém.

A jaká je káva z Papuy-Nové Guineje? Asi 95% produkce je Arabica, která pochází z jamajských kmenů Blue Mountain. Většina z nich se pěstuje v nadmořské výšce nad 1500 m, což je velmi dobrý ukazatel pro kávu (obecně: čím vyšší, tím lepší). Při pěstování se nepoužívají žádná hnojiva ani pesticidy, protože Papua Nová Guinea je prostě příliš chudá a nemůže si to dovolit. Můžete přidat vynikající klimatické podmínky a úrodnou sopečnou půdu. Výsledkem je v konečném důsledku vysoce kvalitní, přírodní a organický produkt (většina káv Papua je organická, i když nejsou certifikovány - ale znalost specifičnosti odvětví kávy v této zemi ukazuje, že jsou ve skutečnosti organické).

Arabica z Papuy-Nové Guineje má poměrně velké tělo, nízkou kyselost a čokoládově-ořechové aroma s ovocnou dochutí. Většina káv, zejména těch z větších plantáží, patří do speciálního segmentu, tj. vysoce kvalitních káv.

Parametry těchto fazolí vám umožní připravit z nich vynikající espresso.